Veel secretaresses maken de overstap: van schrijfblok naar laptop bij het notuleren. In mijn ogen een hele goede keuze. Ik hoor secretaresses vaak het argument gebruiken: “ik kan nu eenmaal sneller typen dan schrijven, dus dat is heel handig die laptop bij het notuleren”. Maar dan gebruik je de laptop eigenlijk als een digitaal schrijfblok. En dat is een gemiste kans. Een laptop biedt juist meer mogelijkheden.

Zo snel mogelijk typen
In Nederland is een beknopt verslag veelal de standaard. Dat betekent een korte samenvatting van het betreffende agendapunt inclusief de besluiten en acties. Notuleren is dan niet een kwestie van snel schrijven of snel typen, maar juist hoofd- en bijzaken onderscheiden. Hoe meer bijzaken je noteert, hoe meer tijd je achteraf kwijt bent om het verslag uit te werken. En als je dus sneller typt dan schrijft, dan noteer je dus vaak meer bijzaken die niet nodig zijn voor een professioneel verslag.

Speciale instellingen van de laptop
Handige software kan steeds meer. Dat is ook gemakkelijk tijdens het notuleren met een laptop. Maar dan moet je wel weten welke mogelijkheden er zijn in Word en hoe je die gebruikt. De meeste laptops staan na installatie ingesteld op reguliere kantoortaken. Dat is een gemiste kans. Een laptop is namelijk veel meer dan een digitaal schrijfblok, maar dan moet je het apparaat wel goed instellen.

Open training
Op vrijdag 23 februari 2018 aanstaande verzorgt Rieel de training “Notuleren met een laptop” met een open inschrijving. Deze training gaat definitief door en er zijn nog enkele plaatsen vrij. Wil jij ook meedoen? Schrijf je dan nu in via het inschrijfformulier. Wij leren je graag hoe je de laptop optimaal gebruikt bij het notuleren en daardoor tijd bespaart bij het uitwerken van je verslag. Het resultaat is een beter verslag in minder tijd.

‘s-Hertogenbosch, januari 2018
Diana Mouw-van Riel