Het is weer bijna nationale secretaressedag. Een groot deel van de secretaresses heeft gemengde gevoelens bij dit fenomeen. De ene secretaresse is blij met het cadeautje terwijl voor de andere secretaresse die speciale aandacht niet hoeft. Ook is er een groep secretaresses die secretaressedag ronduit belachelijk vindt. Een ding is zeker: als alle events ter gelegenheid van secretaressedag druk bezocht worden, dan werkt er op secretaressedag nog nauwelijks een secretaresse in ons land. En dat roept vervolgens bij mij de vraag op: koesteren of afschaffen deze speciale dag voor secretaresses?

Waardering gewaardeerd
Jaren geleden heb ik als teammanager van een secretariaat eens spontaan in een werkoverleg voorgesteld om de viering van secretaressedag af te schaffen. Ik maakte een klassieke denkfout: omdat ik niet zoveel waarde hechtte aan dat verplichte boeketje, dacht ik dat dit ook voor anderen zou gelden. Vele boze reacties waren het gevolg, zowel van secretaresses als van hun managers. Het overgrote deel van mijn collega’s bleek het fleurige presentje juist erg te waarderen. De enthousiaste reacties op social media bevestigen dat veel secretaresses blij zijn met de ontvangen cadeautjes.

Weer zo’n dag
Dag van de verpleging, dag van het compliment, dag van de linkshandigen en ga zo maar door. Op https://www.voorall.nl/index.php/bijzondere-dagen/892-bijzondere-dagen-2019 vind je een compleet overzicht van alle bijzondere dagen die ons land kent. En dat zijn er heel veel. Ik hoor regelmatig dat mensen er een beetje moe van worden. Als alles en iedereen bijzonder is, dan wordt het toch juist weer gewoon. De kern van het secretaressevak is de managementondersteunende rol. De vraag is of deze vaak wat ‘onzichtbare’ rol gediend is bij een speciale dag. Oordeel vooral zelf.

Goede zaken
Secretaressedag is in ieder geval goed voor de Nederlandse economie. De advertenties voor bloemen, bonbons, museumkaarten, wijn, boeken, high tea, filmkaartjes, beautyproducten en de meest uiteenlopende cadeaubonnen vliegen me letterlijk om de oren. En dan natuurlijk nog alle bijeenkomsten en workshops: van olieproeverijen tot bamboestieken en van communicatiestijlen tot projectmanagement voor gevorderden. Voor ieders wat wils.

Kortom
Of je het nu leuk vindt of juist helemaal niet, van mij mag het allemaal. Dat vind ik namelijk ook een belangrijk kenmerk van het secretaressevak: je kunt je werk en ook deze dag grotendeels op je eigen manier invullen. Ik wens je daarom namens Rieel graag een secretaressedag toe die bij jou past!

’s-Hertogenbosch, april 2019
Diana Mouw-van Riel