Rome. Een prachtige stad die bol staat van historie en cultuur. Een plaats waar je met gemak een week kunt rondkijken zonder je te vervelen. Maar ook een stad waar veel wegen naar toe leiden. Hoeveel, daar kom je pas achter als je je horizon verbreedt en eens een andere route neemt. Het is niet alleen belangrijk om je horizon tijdens jouw vakantie te verbreden, maar ook tijdens je werk als secretaresse.

Zomaar spontaan, gepland of zelfs noodgedwongen. Het kan je een prachtige nieuwe route opleveren die veel sneller of gemakkelijker blijkt. Misschien ontdek je wel dat geweldige restaurantje of een uitkijkpunt waar je van geniet. Je vond het eerst misschien best spannend om van je normale route af te wijken. Die route is tenslotte bekend, voldoet al een hele tijd en iedereen is er aan gewend. Maar ongemerkt mis je veel en doe je jezelf tekort.

Tijdens mijn opdrachten als interim executive assistant moet ik (Rian van Bommel) vaak van mijn route afwijken. Elke organisatie is tenslotte anders en wat bij de ene heel belangrijk en groot is, is dat bij een andere niet. Takenpakketten verschillen behoorlijk, net als werkwijzes. Voor mij is dat een van de leukste dingen als freelancer. De vergelijking met de vele wegen naar Rome is daarom snel getrokken. Ik kom vaak tegen dat er al lang op één bepaalde manier gewerkt wordt en dat managementondersteuners zichzelf geen of nauwelijks bijscholing gunnen. Of het nu om computervaardigheden gaat, notuleren, teksten schrijven, gesprekstechnieken of wat dan ook. Jammer!

Als interim-managementondersteuner is mijn cv mijn visitekaartje. Daar ben ik zuinig op. Daarom is het heel belangrijk me te blijven ontwikkelen in mijn vak. Of het nu hbo, post-hbo, de kennis van OneNote of business Engels is. Gelukkig vind ik het heel erg leuk om te leren en zo mijn kennis en vaardigheden te blijven ontwikkelen. Klassikaal les krijgen, discussiëren met medecursisten, je standpunt verdedigen. Geweldig! Je leert er zo veel van. De nieuwe stof en zeker ook de interactie met je medecursisten. Waar lopen zij tegen aan, hoe lossen zij zaken op en waarom? Na een cursusdag kom ik moe en tegelijkertijd stuiterend van energie thuis.

Daarom: doe jezelf een plezier en ga een opleiding of cursus volgen om je horizon te verbreden, je in een bepaald deel van je vak verder te verdiepen of eindelijk dat papiertje te halen dat getuigt van het niveau waar je al zo lang op werkt. Je zult merken dat zo’n nieuwe route niet zo spannend is als je dacht, maar juist leuk en verrassend. Doen dus!

‘s-Hertogenbosch, september 2018

Gastcolumn door Rian van Bommel
InterimSupport, tijdelijke secretariaatsinvulling op hoog niveau