Events, trainingen, meetings, workshops, coffees: je wordt als secretaresse overspoeld met uitnodigingen om mee te doen. Gelikte termen, glossy folders en een bombardement van berichten via social media. Men kan niet wachten om jou en je collega-secretaresses te voorzien van tips en trucs. Al dan niet “gratis”. Maar hoe herken je kwaliteit? Hoe voorkom je dat je naar huis gaat met waardeloze tips als “Eet een ijsje bij het ontbijt!”? 

“Eet een ijsje bij het ontbijt” en meer waardeloze tips voor secretaresses

Dit is geen grapje, maar een serieuze tip uit een training voor secretaresses! Het zou je helpen om creatiever en energieker werkproblemen op te lossen. Andere “tips” voor secretaresses zijn:

  1. Als je verder wilt groeien, moet je het secretaressevak verlaten.
  2. Een goede notulist hoeft echt niet bij de vergadering aanwezig te zijn, die laat gewoon een bandje meelopen en werkt het later uit.
  3. Als je een nieuwe archiefindeling maakt, is het verstandig om alle oude archiefstukken met terugwerkende kracht om te nummeren en in het nieuwe systeem op te nemen.
  4. Het heeft als secretaresse geen enkele zin om de borrel buiten kantoortijd bij te wonen.
  5. Als je de juiste schrijfwijze van een woord echt niet mooi vindt, gebruik je gewoon je eigen schrijfwijze.

“Gratis” bestaat niet

Het woord “gratis” werkt als een magneet, maar is het wel echt gratis? Het is voor alle aanbieders nodig om inkomsten te genereren. Als de bijeenkomst waar jij naar toe gaat “gratis” is, betekent dit dat de organiserende partij een ander -minder zichtbaar- verdienmodel heeft. Voorbeelden hiervan zijn: de verkoop van jouw persoonlijke gegevens, opdringerige verkoop van andere producten en/of ongewenste acquisitie achteraf bij jou, je organisatie of nog erger: je directeur.

 Schoenmaker blijf bij je leest

Opleidingsbudgetten worden vaak geregeld in de cao en zijn nauwelijks afhankelijk van economische omstandigheden. Dat maakt deze markt ook aantrekkelijk voor ondernemers uit andere branches. Zij bieden plotseling ook allerlei bijeenkomsten aan. Vaak niet gehinderd door enige kennis van het secretaressevak en/of didactische kwaliteiten.

Jouw tijd en energie zijn te kostbaar om te verspillen. Wees kritisch en maak een goede afweging met een logische prijs-kwaliteitverhouding. Kies voor scholing die er echt toe doet op je cv.

’s-Hertogenbosch, maart 2019
Diana Mouw-van Riel